strona główna

zgłoś miejsce
edytuj miejsce

 

Zgłoś do bazy restaurację, piekarnię, cukiernię, sklep, a nawet blog bezglutenowy! Zarejestruj się jako firma,

a następnie dodaj miejsce do naszej bazy! To dziecinnie proste i nic nie kosztuje.

 

Jeśli jesteś właścicielem miejsca, zarejestruj się jako firma i dodaj je. Jeśli znasz miejsce przyjazne bezglutenowcom,

ale nie jesteś jego właścicielem, zarejestruj się jako użytkownik i zaproponuj je!

 

 

 

 

23/11/2015 / Komentarze: 2

11390191_508477239299265_1863427491327472205_n

TACAMOLE – mexican grill można znaleźć w warszawskich galeriach handlowych, obok popularnych sieci fastfoodów – w Blue City, Galerii Mokotów, Złotych Tarasach i Arkadii. Tacamole opisuje sam siebie jako zdrowy fast food, który do przygotowania posiłków używa wyłącznie naturalnych składników, najwyższej jakości mięsa oraz świeżych warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. Inspiracją jest kuchnia TEX-MEX, ale w lekkim wydaniu. Według opisu na stronie internetowej sieci, w Tacamole nie są stosowane żadne chemiczne wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki ani zagęszczacze.

Zdaniem obsługi i przedstawiciela Tacamole z którym się skontaktowaliśmy, wolne od glutenu są następujące składniki: tortille kukurydziane, używane do Tacosów, sałatki, salsy, mięsa (szarpana wołowina, wieprzowina, kurczak grillowany albo duszony), tofu, fasola (czarna lub pinto), nachos, zupa Chili.

Polecamy zawsze najpierw poinformować obsługę, jakich produktów nie chcielibyśmy znaleźć w swoim daniu.

 

SALSY – wszystkie rodzaje sosów są bezglutenowe:
– łagodna – salsa fresca
– łagodna – red salsa
– łagodnie ostra – salsa kukurydziana
– średnia – salsa verde
– ostra – salsa chipotle
– bardzo ostra – salsa habanero

salsa4_kadr-420x420

 

GUACAMOLE – sos z dojrzałych awokado.

 

NACHOS – bezglutenowa przekąska, szczególnie dobra w towarzystwie sals

nachos1_kadr-420x420

 

SAŁATKA – skąpana w chipotle-miodowym sosie sałata rzymska, do której wybrać można dowolne mięso / tofu / guacamole / warzywa fajitas oraz dowolną fasolę oraz salsę, opcjonalnie starty ser.

sa_atka1_kadr-420x420

 

TACOS – tortille kukurydziane lub pszenne (kukurydziane są bezglutenowe), które można wypełnić dowolnym rodzajem mięs lub guacamole i sals. Jako dodatek opcjonalnie ser, śmietana, lub sałata rzymska.

tacos1_kadr-420x420

 

ZUPA CHILI – gęsta, pożywna zupa z dużą ilością wołowiny, fasolą, warzywami oraz naszą specjalną mieszkanką przypraw. Opcjonalnie z serem lub śmietaną.

 

Składniki które w Tacamole zawierają gluten: tortilla pszenna oraz tortilla pełnoziarnista, które są używane do dań: Quesadilla, Burrito, ew. Tacos. Gluten może zawierać również ryż, zawarty w daniach: Miska oraz Burrito.

Mleko krowie zawierają opcjonalne dodatki: Mozarella, śmietana.

 

SKŁADNIKI POTRAW – źródło – www.tacamole.pl/skladniki-potraw

SZARPANA WOŁOWINA -papryka chipotle, papryka słodka, oregano, czosnek, sól i pieprz
SZARPANA WIEPRZOWINA – papryka słodka, la chinata, kmin rzymski, czosnek, oregano, sól i pieprz
SZARPANY KURCZAK – sok ananasowy, papryka achiote, papryka chili, cynamon, sól i pieprz
GRILLOWANY KURCZAK – papryka słodka, papryka chipotle, miód, cukier brązowy, sól i pieprz
FASOLA PINTO – fasola pinto, chili mielone, kmin rzymski, oregano, czosnek, olej, sól i pieprz
FASOLA CZARNA – fasola czarna, oregano, kolendra świeża, kolendra mielona, olej, sól i pieprz
RYŻ BIAŁY – ryż biały, olej, sok z limonki i cytryny, kolendra świeża, sól i pieprz
RYŻ BRĄZOWY – ryż brązowy, olej, sok z limonki i cytryny, kolendra świeża, sól i pieprz
SALSA FRESCA – świeże pomidory, czerwona cebula, olej, kolendra świeża, sok limonki, sól i pieprz
SALSA SMOKED CHILI – świeże pomidory, czerwona cebula, papryczki chili, papryczki habanero, czosnek, kolendra świeża, sok limonki, sól i pieprz
SALSA KUKURYDZIANA – kukurydza, czerwona cebula, papryczki jalapeno, papryka czerwona, czosnek, sól i pieprz
SALSA VERDE -pomidory tomatillo, papryczki jalapeno, świeża kolendra, sok z limonki, czosnek, sól i pieprz
SALSA CHIPOTLE – świeże pomidory, pomidory pelati, czerwona cebula, papryka chipotle, chili, kolendra świeża, kmin rzymski, czosnek, sól i pieprz
SALSA HABANERO – papryka habanero, mango, sok z limonki, kolendra świeża, czosnek, sól i pieprz
GUACAMOLE – awokado hass, czerwona cebula, kolendra świeża, sok z limonki, sól
TORTILLA PSZENNA – mąka pszenna, olej roślinny, woda, sól
TORTILLA KUKURYDZIANA – mąka kukurydziana, olej palmowy, woda, sól
SER ŻÓŁTY – cheddar, cheddar red, mozarella
ŚMIETANA – kwaśna śmietana
SAŁATA RZYMSKA – krojona sałata rzymska

 

 
Co myślicie o idei zdrowego fast fooda? Czy mieliście już okazję zamawiać jedzenie w Tacamole?

 

21/11/2015 / Komentarze: 8

We wtorkowej składającej się z pięciu pytań ankiecie na temat diety bezglutenowej wzięły udział 164 osoby.

Najwięcej respondentów (46%) jest na diecie do roku, a zatem ich przygoda z dietą bezglutenową jest stosunkowo krótka. Drugą co do wielkości grupę stanowią osoby, które są na diecie bezglutenowej powyżej dwóch lat (26%) – to prawdopodobnie osoby ze stwierdzoną przed laty celiakią lub nietolerancją glutenu, zanim jeszcze dieta bezglutenowa stała się szeroko opisywana i komentowana w prasie. Od roku do dwóch lat jest na diecie 19% badanych.

4

Gdzie respondenci najczęściej kupują pieczywo bezglutenowe? W sklepie – niestety takie z długim terminem przydatności (43% ankietowanych). Nie dziwi to w obliczu faktu, że niewiele sklepów i piekarni na terenie Polski oferuje świeżo upieczony bezglutenowy chleb. Być może dlatego aż 30% respondentów piecze chleb bezglutenowy samodzielnie, a 20% nie je go w ogóle?

2

Jak respondenci przestrzegają diety bezglutenowej? 44% zdecydowanie restrykcyjnie – unika nawet śladowych ilości glutenu, a 41% umiarkowanie restrykcyjnie – czasem zdarza się, że spożywają coś, co może zawierać śladowe ilości glutenu. Tylko 13% ankietowanych przyznaje, że zdarza im czasem się zjeść glutenowy posiłek.

3

Znaczna większość – bo aż 77% ankietowanych – szuka w internecie przepisów bezglutenowych. Ponad połowa – 55% – poszukuje informacji o restauracjach gdzie mogliby zjeść bezglutenowe posiłki. 53% respondentów w internecie pogłębia swoją wiedzę na temat diety bezglutenowej – czyta o objawach nietolerancji, doświadczeniach, dozwolonych produktach i innych.

5

Czy respondenci słyszeli o stronie www.bazabezglutenu.pl, gdzie mogą znaleźć przyjazne bezglutenowcom restauracje, piekarnie, kawiarnie, sklepy, producentów, a nawet blogi z przepisami? Tutaj wyniki rozkładają się bardzo równomiernie – 33% ankietowanych słyszało o naszej stronie, 32% ankietowanych nie słyszało, a 35% zamierza się z nią zapoznać. Cóż, zachęcamy do przeglądania :)

1

17/11/2015 / Komentarze: 0

Zapraszamy do rozwiązania krótkiej, 5-pytaniowej ankiety dotyczącej diety bezglutenowej. Po zebraniu wyników ankiety opublikujemy je na naszej stronie.

14/11/2015 / Komentarze: 1

450_McDonalds-logo

McDonald’s raczej nie kojarzy się z posiłkami bezglutenowymi. Jednak, nawet on w swojej ofercie zawiera pozycje bezglutenowe. Z doświadczenia wiemy, że pracownicy fast fooda nie zawsze są dobrze poinformowani, co można zaproponować osobie z nietolerancją glutenu, dlatego też wybierając się do McDonald’s lepiej nabyć tę wiedzę wcześniej. Na stronie www.mcdonalds.pl znajduje się tabela alergenów, którą warto wcześniej poznać.

Co zatem możemy bezpiecznie zjeść w popularnym fast foodzie?

 

Sałatka Grillowany Kurczak Premium – jest to propozycja bezglutenowa. Można zamówić również wersję bez parmezanu (bezmleczną). Do sałatki dodawane są grzanki, jednak znajdują się one w osobnym plastikowym opakowaniu, także nie mieszają się z sałatką.

UWAGA! Sałatka jest podawana również w wersji “Kurczak Premium” – tutaj jednak mamy do czynienia z panierką. Dlatego dobrze upewnić się, że zamówiliśmy sałatkę z grillownym kurczakiem.

Praktycznie wszystkie sosy do sałatek są bezglutenowe. Dodatkowo wolne od białka mleka są sosy: winegret i oliwa z oliwek.

450salatka-grilowany-kurczak-premium

 

Sałatka (mała) – bezglutenowa i bezmleczna. Składniki: sałata, marchewka, pomidor. Raczej jednak nie sprawdzi się jako obiadowe danie, ale dodatek.

450salatka

 

Ekstrakąski – pomidorki – bezglutenowe i bezmleczne.

450pomidorki

 

Frytki – bezglutenowe i bezmleczne.

frytki

 

Placek ziemniaczany – bezglutenowy i bezmleczny. UWAGA! Tylko w menu śniadaniowym. Stosunkowo mały, więc warto zamówić więcej niż jeden.

450placek-ziemniaczany

 

Desery: Lodowe Marzenie, shake’i, duże lody w kubku plastikowym – bezglutenowe (zawierają mleko). Polewy do lodów (truskawkowa, czekoladowa, karmelowa) również nie zawierają glutenu.

UWAGA! Owocogurt, ciasto jabłkowe/czarna porzeczka, małe lody, duże lody w waflu, McFlurry, Lion – zawierają gluten.

Keczup, sos barbecue, sos musztardowy, sos Blue Cheese – bezglutenowe (oprócz Blue Cheese również bezmleczne).

Napoje – wszystkie bezglutenowe.