Bezglutenowo w BURGER KING

Bezglutenowe propozycje fast foodów budzą sporo emocji. Z jednej strony mamy oficjalne informacje przedstawicieli sieci i tabele z wykazem alergenów, z drugiej strony każdy bezglutenowiec doskonale zdaje sobie sprawę, że ważną rolę w realnej bezglutenowości przygotowywanych potraw odgrywa czynnik ludzki. Także osoby, którzy stosują dietę bezglutenową, są różne – niektórzy są celiakami lub mają silną nietolerancję glutenu, innym nie szkodzą śladowe ilości, albo też są na diecie bezglutenowej z niezwiązanych z nietolerancją powodów. Jakkolwiek, nawet jeśli danie oznaczone jest jako bezglutenowe, szczególnie w sieciowych lokalach, gdzie rotacja pracowników jest duża i nie zawsze są oni dobrze o wszystkim poinformowani, warto zachować czujność i wytłumaczyć dokładnie obsłudze, jakich składników nie chcielibyśmy znaleźć w naszym zamówieniu. Poniżej bezglutenowe propozycje od Burger King’a – alternatywa dla McDonald’s.

 
Burger_Kingin_logo.svg 

Sałatka Grilled Chicken – sałatka z grillowanym kurczakiem, podawana z wybranym sosem: vinegret, musztardowym lub czosnkowym z ziołami.

13216-0000093D39334BBC-salatka

 

Sałatka Big Garden – świeży mix sałat, kruchego ogórka, soczystych pomidorów i innych warzywa, wszystko w wersji BIG. Podawana z wybranym sosem: vinegret, musztardowym lub czosnkowym z ziołami

13218-0000093D37BDFEAE-biggarden

 

Frytki małe, Frytki duże, Frytki XXL – podawane w zestawie z dwoma sosami.

13371-0000093D6778F333-frytkixxl

Lody Sundae – kremowe lody, polane słodką polewą: czekoladową, truskawkową lub toffie. Bezglutenowe, ale nie bezmleczne.

 sundae_1
Tabela wartości odżywczych Burger King – kliknij tutaj.
Tabela wartości odżywczych i alergenów w Burger King nie zawiera niestety informacji o sosach.

 
 
 

skomentuj

komentarze

  1. Próbowałam już bezglutenowej sałatki z grillowanym kurczakiem w Macu, więc w BK też wypróbuję jak będę miała okazję 😀

  2. Dobrze wiedzieć, że w wielu popularnych sieciówkach można zjeść coś bezglutenowego.

  3. Całkowicie zgadzam się z autorem artykułu… Czasami mam wrażenie, że osoby zatrudnione w typowo bezglutenowej kawiarni lub restauracji nie mają pojęcia czym jest gluten i w jakich daniach może on być. To trochę żenujące.. Właściciele powinni zdecydowanie lepiej edukować swoich pracowników, to przecież chodzi o Nasz zdrowie!!

  4. Chociaż Burger King ma jakieś dania bezglutenowe to jednak miałbym obawę przed ich kupnem. Mimo wszystko miło, że nawet popularne sieci fast foodów próbują wyjść naprzeciw oczekiwaniom bardziej wymagających klientów 😛