o diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa ostatnimi czasy zyskała ogromną popularność, szczególnie wśród gwiazd i sportowców. Liczne badania pokazują, że znaczny odsetek populacji nie zdaje sobie sprawy, że cierpi na nietolerancję glutenu. U osób z nietolerancją glutenu pokarmy zawierające gluten wywołują reakcję alergiczną, która prowadzi do stanu zapalnego jelita i zniszczenia śluzówki. Celiakia czy nietolerancja glutenu mogą objawiać się nie tylko poprzez dolegliwości gastryczne, ale także: rozdrażnienie, anemię, skłonność do krwawień, bladość skóry, bóle kości i stawów, kurcze, mrowienie w stopach, zapalenie i obrzęki na skórze, brak miesiączek, impotencję.

Z celiakią związane jest zaburzenie wchłaniania i w konsekwencji niedobór m. in. żelaza, kwasu foliowego, witamin A, D, K oraz z grupy B, wapnia. Z nietolerancją glutenu może być związany problem niemożności utrzymania właściwej wagi.

Nietolerancja glutenu może dotknąć osób, których członkowie rodziny obciążeni są chorobami autoimmunologicznymi (na przykład zapalenie tarczycy, cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty). Czynnikiem wyzwalającym chorobę trzewną może być również zmniejszenie odporności po przebytej infekcji, operacji czy też silny stres.

Wiele osób po przejściu na dietę bezglutenową zauważa poprawę swojego stanu zdrowia oraz wyglądu.

 

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż:

Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach). Owies w procesie produkcji niestety również często zanieczyszczany jest glutenem, w związku z tym osoby na diecie bezglutenowej mogą spożywać owies tylko certyfikowany jako bezglutenowy.

Osoby na diecie bezglutenowej powinny dokładnie czytać etykiety produktów, które kupują – pszenica może być w nich dostępna pod różną postacią. Na szczęście na rynku powstało obecnie wiele zamienników produktów dla osób na diecie bezglutenowej. Produkty takie oznacza się znakiem przekreślonego kłosa. Znak taki informuje, że dany produkt jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej.

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej od 1 stycznia 2012 roku określenie słowne „produkt bezglutenowy” wolno stosować na etykietach i w reklamach produktów w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.