produkty dozwolone/zabronione

Produkty niedozwolone w diecie bezglutenowej

  • Mąka pszenna
  • Mąka żytnia
  • Mąka jęczmienna
  • Makarony pszenne, żytnie i jęczmienne
  • Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
  • Kasza manna
  • Kasza jęczmienna
  • Otręby pszenne
  • Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
  • Lody, batony niecertyfikowane jako bezglutenowe
  • Wędliny niecertyfikowane jako bezglutenowe
  • Kawa zbożowa
  • Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej

Należy szczególnie uważać na produkty przetworzone o złożonym składzie, między innymi: sosy, mieszanki przypraw, chipsy, przetwory owocowe, konserwy mięsne, jogurty, produkty instant, przekąski. Gluten może pojawić się również w aromatach, zagęszczaczach czy barwnikach.

W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

  • Ryż, mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe

  • Mączka ziemniaczana

  • Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane

  • Soja, tapioka, sorgo

  • Amarantus (szarłat)

  • Komosa ryżowa (quinoa)

  • Kasza gryczana

  • Kasza jaglana

  • Siemię lniane

  • Jednorodne przyprawy

  • Ocet winny

  • Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe (skrobia pszenna bezglutenowa)

  • Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe (w niektórych słodyczach może być/jest skrobia pszenna bezglutenowa),

  • Czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)

  • Mleko, przetwory mleczne (o ile nie zawierają glutenu)

  • Jaja

  • Owoce, warzywa

  • Nieprzetworzone mięsa i ryby, podroby

  • Tłuszcze – masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran
  • Owoce morza

  • Kawa naturalna

  • Herbata (o ile nie zawiera glutenu – nie aromatyzowana)

  • Kakao naturalne

  • Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu)

  • Miód

  • Wszystkie produkty opisane słownie “produkt bezglutenowy” lub ze znakiem przekreślonego kłosa